Iliotibial Band Syndrome:
האם קרה לך שהרגשת כאבים ותחושת שריפה ועקצוצים באזור הברך, הירך והגב התחתון? האם כשניסית לשחרר את הכאב דרך הליכה, הכאב רק הוחמר והפך לבלתי נסבל? ייתכן מאוד שזוהי פגיעה הנקראת Iliotibial Band Syndrome, או בקיצור ITBS.
מה זה בכלל?
ישנה רצועה (ligament) אשר מחוברת מאזור צידו החיצוני של האגן, לצד הברך, וכל הדרך עד לעצם של השוק בצד החיצוני. זוהי רצועה ארוכה מאוד באופן יחסי.
תפקידה העיקרי של ה-ITB הוא לחבר את עצמות הרגליים אל עצמות האגן תוך עמידה בעומסים ובלחצים גבוהים אשר נוצרים על אזור זה.
אז מי נמצא בסיכון מוגבר לפגיעה ב-ITB?
בעיקר ספורטאים כגון רוכבי אופניים, רצים, שחקני טניס ועוד- נמצאים בעומסים אינטנסיביים יומיומיים אשר מובילים לתהליך של התעבות והתקשות של רצועת ה-ITB. מצד אחד, זהו דבר טוב. הרצועה הופכת לקשיחה וחזקה. אבל הבעיה מתחילה כשהרצועה הופכת לקשיחה ועבה יותר מידי.
כאשר מרקם הרצועה נהפך לנוקשה יותר, עלולים להיווצר קרעים מיקרוסקופיים ברצועה ועלול להיפגע המבנה התקין והמסודר של הסיבים המרכיבים אותה. כל אלו יובילו לתהליך דלקתי ולהופעת כאבים. בנוסף, מכיוון שקיימים קצוות של עצבים שעוברים בתוך ולאורך הרצועה, גם הם עלולים להיות מושפעים מהפגיעה ולגרום לכאבים חמורים וחריפים עוד יותר, ואף לגרום להקרנת כאב לכף הרגל.
זוהי יכולה להיות פציעה טורדנית ומעיקה מאוד. קצב חילוף החומרים ברצועות הוא נמוך מאוד (ביחס לשרירים) ולעתים לוקח זמן רב לשקם ולהשיב את המבנה התקין של הרצועות. דלקת באזור ה-ITB דורשת תשומת לב וטיפול ממוקד.
מה עוד יכול לגרום לפגיעה ב-ITB?
יציבות ומנח גוף לא נכונים ומאוזנים יכולים לגרום לכאבים. לדוגמא, כאשר כף הרגל אינה יציבה וחזקה מספיק, יווצר חוסר איזון שיילך ויעלה מעלה אל מפרק הברך, אזור האגן וכל הדרך אל הגב התחתון ועמוד השדרה. כל אלו יגרמו לעומסים רבים על רצועות ה-ITB אשר עוברות באותו המסלול. חשוב לזכור שהגוף שלנו מייצר ובונה רצועות באזורים בהם יש עומסים ולחצים גבוהים לדוגמא באזור הירך החיצוני, אשר נמצא כל הזמן באתגר רב לשמור על הגוף שלנו עומד יציב במרחב.
אז מה עושים? כיצד ניתן לטפל ולקצר את תהליך ההחלמה?
הרצועות הינן סוג של רקמת חיבור צפופה (dense connective tissue) והן שייכות למערכת רקמות הפאשיה (fascial system). ניתן לטפל במערכת הפאשיה וברצועות באמצעות עיסוי בטכניקה ספציפית לשחרור רקמות הפאשיה הנקראת myofascial release. טיפול זה עוזר לסדר את המבנה והארגון של הסיבים ברקמות החיבור וברצועות.
מכיוון שרצועת ה-ITB היא ארוכה ומקושרת לאזורים רבים, אנו צריכים להתייחס ולטפל בכל אזור הרגל מהגב התחתון ועד כף הרגל.
בנוסף לעיסוי, ניתן לבצע תרגילים יומיומיים:
- שחרור של שרירי האגן והישבן באמצעות עיסוי האזור בעזרת כדור טניס.
- מתיחות לאזור האגן והישבן. רצוי לא להגזים במתיחה חזקה מידי ולנסות להגיע לכ- 60% מתיחה ולא לעבור את גבול הכאבים. בנוסף, להחזיק את המתיחה לזמן ממושך של לפחות 30 שניות. החוזק של המתיחה לא משחק תפקיד אלא רק כמה זמן מחזיקים את המתיחה.
- רצוי לבדוק את הנעליים. תהליכי שחיקה ובלאי בסוליית הנעל במדרס עלולים להפריע לכף הרגל.
- חשוב לזכור שרצועות מגיבות ומשתפרות בתפקוד שלהן דווקא כשהן נדרשות לעמוד בעומסים רבים. הרצועות אוהבות אתגרים! ניתן להשתמש בתכונה הזו כדי לשפר אותן. תרגילי כוח ייעודיים וממוקדים לרצועות ישקמו את מבנה ותפקוד הרצועות ואת השרירים הסובבים.
- תזונה מאוזנת שעושה טוב לגוף. במיוחד להימנע מסוכר. זה פוגע בתהליך השיקום של רקמות החיבור ושל הרצועות.