הרבה מהמאמרים באתר עוסקים באיברים שונים במערכת התנועה כגון שרירים, גידים ועוד. במאמר הזה נעסוק במערכת העיכול ונסתכל על האיבר הפנימי הגדול ביותר: הכבד (Liver). כמה כבד? כ- 2 ק"ג באדם בוגר, בממוצע.
אז מה הוא עושה בדיוק? ולמה הוא כל כך חשוב?
הכבד הוא למעשה ה"מסננת" הביולוגית של הגוף. כל מה שאנחנו אוכלים וצורכים (מזון, תרופות, תוספים תזונה ועוד) יתפרק במערכת העיכול, בעיקר בקיבה, והחומרים השונים מהמזון ימשיכו הלאה ויגיעו אל הכבד.
בכבד, התאים השונים סופגים ומעבדים את חומרי ההזנה החשובים לתפקוד הגוף (חלבונים וכו') ובמקביל, חל תהליך פירוק וסילוק של חומרי פסולת מהגוף (כגון מזון שומני, חומרים מזיקים וכו').
בנוסף לכך, הכבד אחראי על ייצור והפרשה של חלבונים והורמונים, על פעילות של מערכת החיסון, בקרת רמות הסוכר בדם ועוד ועוד….
כדי שכל הפעילות השוקקת הזו תוכל להתרחש, הכבד מכיל הרבה כלי דם קטנים וצינורות לימפה. ישנה תנועה פנימית מתמדת, של תאים וחומרים שונים, בתוך האיבר הזה. מעניין לציין שטמפרטורת הכבד הינה לרוב גבוהה יותר משאר חלקיי הגוף והיא עשויה להגיע אפילו לכ- 40 מעלות.
האם ידעתם שהכבד שלנו מסוגל להתחדש באופן תמידי?
מכיוון שהכבד הוא איבר חיוני והכרחי לקיום תהליכים רבים בגוף ובנוסף, חשוף תמידית לחומרים מזיקים- הגוף שומר עליו היטב ומנסה כל הזמן לתקן כל אפשרות של פגיעה בו.
בכל פעם שתאי הכבד נפגעים ומתים עקב הפרעה משמעותית (עודף אלכוהול, עודף תרופות וכו'), התאים הנותרים ששרדו מתחילים להתחלק ביתר כדי להשלים את החסר ולתקן את הפגיעה. מנגנון זה נקרא התחדשות הכבד (liver regeneration) והוא נחקר ומתואר רבות בספרות המדעית.
ברפואה המודרנית, תהליך זה מנוצל לצורך השתלות, כבד כאשר ניתן להשתיל אונת כבד בודדת ולאחר מספר שבועות של תהליך התחדשות, הכבד יחזור לגודלו ולמשקלו המקוריים.
חשוב להזכיר שכמו כל דבר בחיים, יותר מידי ממשהו מסויים- זה לא טוב. גם כאן, מעגל חוזר של יותר מידי פגיעה והתחדשות בכבד יוביל לאט לאט להיווצרות של רקמת צלקת לא פעילה ומצב המוכר כפיברוזיס (fibrosis).
יש לנו אחריות. בכל פעם שאנחנו מעמיסים על מערכת העיכול כמויות גבוהות של מתוקים, שומנים, ובכלל מזון מתועש, יחד עם שילוב של חוסר בתנועה וישיבה ממושכת, הכבד שלנו נפגע ונדרש לתקן את עצמו שוב ושוב.
מבחינת המיקום והאנטומיה בגוף, הכבד ממוקם בצידו הימני של הגוף באזור הצלעות התחתונות. מכיוון שהאיברים הפנימיים דחוסים כולם בחלל הבטן, הקטן יחסית, גם הכבד נמצא צמוד וסמוך מאוד לאיברים אחרים כגון הסרעפת (diaphragm), התריסריון (duodenum) וחלק מהמעיים. כמו כן, חשוב לציין שהכבד מחובר ומוחזק במקומו בעזרת רצועות (ligaments), שהן סוג של רקמות חיבור צפופות ביותר אשר עוטפות את רקמת הכבד.
הכבד עצמו נמצא בתנועה פנימית מתמדת בתוך חלל הבטן, בכל צעד ותנועה של הגוף ובכל נשימה שאנו לוקחים. רקמות החיבור סביבו תומכות בתנועה הפנימית החופשית שלו. כאשר רקמות חיבור אלו נפגעות, בעיקר עקב חוסר בתנועה וישיבה ממושכת, נוצרת הגבלה בתנועה החופשית של הכבד, כלי הדם וזרימת הדם נפגעים, ולאורך זמן, עלולות להופיע מחלות שונות.בנוסף, עלולים להיווצר גם כאבים באיברים מרוחקים (לדוגמא, במקרים של הקרנה של כאב לכתף הימנית והצוואר באזור הימני).
אז איך כל זה קשור אלינו? מה הקשר לעיסויים?
טיפול באיברים פנימיים (Visceral manipulation):
כשאנו מדברים על טיפולים במגע ועל עיסויים, רוב הטכניקות ושיטות הטיפול מתייחסות ומתמקדות בשרירים התנועתיים, שרירי השלד.
חוקר אוסטיאופת בשם ז'אן פייר באראל (Jean-Pierre Barral) הציע חשיבה והסתכלות חדשים. הוא הבין שבעזרת טכניקות עיסוי ולחיצות עדינות וממוקדות, ניתן להשיג אפקט טיפולי אפילו על איברים פנימיים.
באראל פיתח שיטה הנקראת ויסראל מניפוליישן (visceral manipulation) אשר מתמחה בטיפול ברקמות החיבור של האיברים הפנימיים. כך, באמצעות מגע פיזי, ניתן להשפיע ולעודד את זרימת הדם לרקמות ולתקן את התנועה החופשית של הכבד.
שילוב של טכניקות עיסוי לטיפול באיברים הפנימיים, יחד עם תרגילי מתיחות, יוגה, הורדת מתחים ולחצים נפשיים וכמובן תזונה מיטיבה, כולם יוסיפו ויעזרו לשיפור העיכול, התפקוד החיסוני, המחשבה הכללית החיובית ועוד.