כמה שורות על רצועות

יש איברים שכולנו מכירים, ויש איברים ש"נפלו בין הכסאות". שמענו את השם שלהם, אנחנו בערך יודעים למה הם מחוברים, אבל אין לנו יותר מדי מושג מעבר לכך. אחד האיברים הללו הוא הרצועות (ligaments). רוב האנשים יודעים שהן קשורות איכשהו לעצמות, לשרירים או לגידים, או לשלושתם. בואו נבין איך ולמה הן חשובות כל כך לתפקוד היומיומי שלנו.

רצועות (Ligaments) :  

הרצועות (ligaments) נמצאות באזורים שונים בגוף , בעיקר באזורי המפרקים. תפקידן העיקרי הוא בחיבור ותיווך בין עצמות סמוכות. בנוסף, הרצועות ממקומות גם באזורי גוף שונים בהם נדרשת עמידה בעומסים ומתחים רבים. תפקיד נוסף וחשוב של הרצועות הוא לשמש כאתר עגינה ואחיזה לשרירים. 

הרצועות הן סוג של רקמת חיבור צפופה (dense connective tissue) והן מכילות בעיקר סיבי קולגן אשר מסודרים בצורה מאוד דחוסה. הסיבים מסתדרים באופן מאוד צפוף ויוצרים יחד מבנה המקנה חוזק רב, יציבות ויכולת עמידה בעומסים גבוהים, על מנת לעמוד באתגר של חיבור בין שני מבנים קשיחים כמו בין עצם לעצם. 

חשוב לציין, שככל שכמות הסיבים גדולה יותר ובנוסף, כמות הקשרים בין הסיבים (cross-linking) גבוהה יותר, כך הרצועה חזקה, מתפקדת טוב יותר ותורמת לייצוב של כל אזורי המפרקים. ככל שהרצועות יותר חזקות, הן עמידות יותר לפציעות  והסיכון לקרעים ברצועות יורד.

כאשר השרירים מתכווצים, נוצר כח אשר מועבר במפרקים אל הגידים, הרצועות והעצמות. הרצועות הן אלו המסייעות לאזורי למפרקים ולעצמות לעמוד בעומסים המופעלים עליהם בזמן תנועה מוגברת ומאומצת.

אופי העבודה בעידן המודרני, אשר מאופיין בישיבה ממושכת לאורך שעות רבות, מוביל להיחלשות כללית של מבנה הרצועות בגוף, לפגיעה בסידור התקין של סיבי הקולגן וירידה בצפיפות שלהם. במצב כזה, הרצועות מאבדות את החוזק והעמידות האופייניים להן ועומסים גבוהים עלולים להוביל במהרה לדלקות וכאבים חזקים אשר מאופיינים בהתנפחות של האזור, בצקות והצטברות נוזלים. בנוסף, הסיכון לקרעים ולפגיעות חריפות הולך ועולה. קריעה ברצועה, כל מי שחווה יודע, הינה דבר לא נעים בכלל. 

ישנם מצבים נוספים העלולים לגרום לפגיעה ברצועות כגון תהליך ההזדקנות, תזונה לקויה ורמות גבוהות של סוכר. כל אלו עלולים לגרום לפגיעה ולפירוק בין קשרי הקולגן להיחלשות של מבנה הרצועות.

רגע, אז מה עושים? מעסים!

אחד הדברים שנמצאו יעילים מאוד בהשבת הסידור התקין והצפוף של סיבי הקולגן הינו עיסוי ממוקד לרצועות באזורים הפגועים. עיסוי ברקמות העדינות והעמוקות מסייע בפירוק הקשרים בין סיבי הקולגן ומאפשר לרקמה להיבנות ולהתחדש בצורה מסודרת ומאורגנת יותר. ישנה חשיבות רבה לעבודה מדוייקת ועדינה. על מנת שנשיג השפעה יעילה וטובה יותר מהטיפול, חשוב מאוד לאבחן, לזהות ולטפל גם באזורים מרוחקים ממקום הכאב אשר עלולים ליצור כוחות ועומסים נוספים על האזור הפגוע. כלומר, אם יש כאבים באזור הברכיים- צריך לטפל גם בשרירים וברקמות הרכות באזור הירכיים והשוקיים.

חשוב לזכור שחילוף החומרים ברצועות הוא איטי מאוד ובעקבות כך, תהליך ההתחדשות והשיקום של הרצועות לאחר פגיעה עשוי להימשך זמן. אמנם פעולת העיסוי מעודדת זרימה של נוזלים ותורמת לתהליכי השיקום, אך חשוב להבין שנדרש גם שיתוף פעולה של המטופלים. חשבו לשלב תרגילים יומיומיים שונים (גומיות כח, משקולות ועוד) המסייעים לזירוז ההחלמה.

לרצועות ישנה חשיבות רבה יותר מאשר מה שידענו בעבר! במשך זמן רב הרצועה נחשבה למבנה פשוט שרק מחבר בין עצמות. בשנים האחרונות עולם המדע והרפואה מבין שלרצועות ישנו תפקיד פעיל במנגנון העברת הכח שמועבר מהשרירים אל העצמות והשתתפות פעילה במערכת התנועה. מסתבר שלרצועות יש יכולות השתנות והסתגלות לפי דרישות העומס המשתנה הפועל עליהן. הן לא פאסיביות, הן דינמיות והן ניתנות לטיפול, חיזוק ושיפור!

ההבנה המדעית והמחקר העדכני בנושא התפקוד והשיקום של הרצועות מוסיפים ידע רב ותורמים לשיפור העיסויים ובכך להשיג תוצאות טובות יותר עבור המטופלים.

כתבות נוספות

דלקת ב-ITB

Iliotibial Band Syndrome: האם קרה לך שהרגשת כאבים ותחושת שריפה ועקצוצים באזור הברך, הירך והגב התחתון? האם כשניסית לשחרר את הכאב דרך הליכה, הכאב רק

קרא עוד »

על דלקת בגידים

אם אתם מקלידים הרבה, מתאמנים באופן אינטנסיבי או עובדים בעבודה שיש בה תנועות פיזיות חוזרות ונשנות, אתם ודאי מכירים את זה: כאב חריף במפרקים שגורם

קרא עוד »